- Συγγραφείς:
- Γεώργιος Δ. Τσιμπούκης
- Δέσιμο:
- Μαλακό εξώφυλλο
- Διαστάσεις:
- 25x17
- Πόλη / Χώρα έκδοσης:
- Αθήνα
- Σελίδες:
- 460
- ISBN:
- 9786185015312
Ο Γεώργιος Δ. Τσιμπούκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και κατάγεται από τη Λήμνο. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή (1994). Το 1996 εισήχθη στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και έλαβε το πτυχίο του τον Αύγουστο του 2001 με βαθμό «Λίαν Καλώς» 7,83. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους εισήχθη, κατόπιν γραπτών εξετάσεων, στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ίδιου Τμήματος, από όπου έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Βυζαντινή Αρχαιολογία με βαθμό «Άριστα» 9,87 (2004). Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών διετέλεσε υπότροφος του Ιδρύματος «Προποντίς» (2002-2003). Το 2007 ξεκίνησε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, στο γνωστικό αντικείμενο της Βυζαντινής Αρχαιολογίας, με τριμελή συμβουλευτική επιτροπή αποτελούμενη από τις καθηγήτριες Ελένη Δεληγιάννη-Δωρή (επόπτρια), Σοφία Καλοπίση-Βέρτη και Βικτωρία Κέπετζη, και με θέμα: «Οι εικονογραφικοί κύκλοι της Αποκάλυψης του Ιωάννη στις μονές του Αγίου Όρους». Έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας με βαθμό «Άριστα» (ομόφωνα) στις 29-6-2012. Αργότερα, το 2016, εισήχθη, κατόπιν κατατακτηρίων εξετάσεων, στο Τμήμα Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και έλαβε το πτυχίο του τον Αύγουστο του 2020 με βαθμό «Άριστα» 8,50.
Παράλληλα με τις μεταπτυχιακές του σπουδές, από τον Μάρτιο του 2003 ξεκίνησε να εργάζεται ως συμβασιούχος αρχαιολόγος στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού (Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων / Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων). Στις 4-4-2006 διορίστηκε ως Γραμματέας στην Ιερά Μητρόπολη Λήμνου, ενώ στις 3-9-2009 μετατάχθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπου εργάζεται μέχρι σήμερα ως Αρχαιολόγος με ειδίκευση στις Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές Αρχαιότητες, υπηρετώντας διαδοχικά στη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (2009-2012), στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου (2012-2018) και στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (2018 – σήμερα).
Εκτός από τις σπουδές του στην Αρχαιολογία και τη Θεολογία, γνωρίζει άριστα την αγγλική γλώσσα, είναι πιστοποιημένος μεταφραστής από την ελληνική στην αγγλική γλώσσα και αντίστροφα, ενώ γνωρίζει πολύ καλά τη γερμανική γλώσσα. Επιπλέον, είναι κάτοχος Πτυχίου και Διπλώματος Βυζαντινής Μουσικής, ενώ του έχει ακόμη απονεμηθεί Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής.
Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται ένα βιβλίο με τίτλο «Η Αποκάλυψη του Ιωάννη στη μνημειακή ζωγραφική του Αγίου Όρους» (Αθήνα 2013), άρθρα, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, πάνω κυρίως στη μεταβυζαντινή τέχνη, καθώς και εισηγήσεις σε συνέδρια και ημερίδες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.