Συνέντευξη Χαράς Νίκα

Συνέντευξη Χαράς Νίκα

Στο πλαίσιο της γνωριμίας μας με το καινούριο βιβλίο «Φονική Αγάπη» της συγγραφέως Χαράς Νίκα είχαμε την ευκαιρία μέσα από μια σύντομη συζήτηση να μάθουμε περισσότερα πράγματα για εκείνη και το νέο της βιβλίο. 

Αγαπητή κυρία Νίκα, ας αρχίσουμε με λίγα λόγια για εσάς, τι σας έκανε να πιάσετε το μολύβι και να αρχίσετε να γράφετε;

Όλα ξεκίνησαν από την παιδική μου ηλικία, όταν ήμουν 10-11 χρονών. Έγραφα μικρές ιστορίες με φανταστικούς ήρωες, ιστορίες που έμοιαζαν με παραμύθια. Θυμάμαι τον εαυτό μου να χαμογελά με ικανοποίηση κάθε φορά που ολοκλήρωνα μία από αυτές. Ήταν για μένα διέξοδος, πηγή χαράς και ένα αέναο ταξίδι σε μέρη μαγικά, μακριά από καθετί γνώριμο.
 
Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με την συγγραφή;
Ξεκίνησα τη συγγραφή σε ηλικία 25 χρονών. Βρισκόμουν σε μια ξένη χώρα, στην Ιταλία, και η ανάγκη να εκφραστώ στα ελληνικά ήταν τεράστια. Κι έτσι ξεκίνησα να γράφω. Απλές σκέψεις στην αρχή, μέχρι μικρά διηγήματα. Και μετά από δέκα χρόνια στα 35 μου μια προσωπική μου ιστορία έγινε το έναυσμα να γράψω και την πρώτη μου μεγάλη ιστορία, μέσα σε δύο βιβλία, τον Φονικό Έρωτα και τη Φονική Αγάπη.
 
Όταν ξεκινάτε να γράφετε ένα μυθιστόρημα έχετε ολοκληρωμένη την ιστορία μέσα στο μυαλό σας ή ολοκληρώνεται στην πορεία η ιστορία σας ;
Αρχικά υπάρχει ένα πλάνο μέσα στο μυαλό μου, αλλά τις περισσότερες φορές η ίδια η ιστορία επιλέγει το τέλος της, λίγο πριν φτάσει σε αυτό.
 
Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο με τίτλο «Φονική αγάπη»;
Η Φονική Αγάπη είναι η ολοκλήρωση μιας ερωτικής ιστορίας,  που ξεκίνησε με τον Φονικό Έρωτα. Μια ιστορία πλούσια σε έντονα συναισθήματα. Εκεί που το πάθος παλεύει με το μίσος, το σωστό με το λάθος, η εκδίκηση με την συγχώρεση , η ζωή με τον θάνατο και στο τέλος σαν από μηχανής Θεός έρχεται η αγάπη, εκείνη η καθαρή, ανιδιοτελής αγάπη να λυτρώσει τους ήρωες της ιστορίας και να αποτινάξει από πάνω της τον μανδύα της, ως Φονική.
 
Οι ήρωες του βιβλίου είναι άνθρωποι που μπορεί να γνωρίζετε και τους βάλατε να παίξουν στην ιστορία σας ή είναι φανταστικοί χαρακτήρες;
Η ιστορία και των δύο βιβλίων, επομένως  και της Φονικής αγάπης, ξεκινάει και τελειώνει με έναν μόνο άνθρωπο. Μια αληθινή ιστορία αγάπης, ως προς τα συναισθήματα, συμβολικά γραμμένη. Κάθε άνδρας-ήρωας,  έχει δανειστεί  κάτι από τον χαρακτήρα αυτού του ανθρώπου. Πολλές πτυχές όπως η αλαζονεία ,η λαγνεία,  ο εθισμός, η επιθετικότητα, αλλά και η αφοσίωση , το πάθος, η τρυφερότητα, η συντροφικότητα, έχουν μοιραστεί στους ήρωες και άλλοτε τιμωρούνται γι αυτό και άλλοτε δοξάζονται. Οι υπόλοιποι ήρωες έχουν συγκεκριμένο βοηθητικό ρόλο για να αποτυπωθούν πιο έντονα τα συναισθήματα και οι περισσότεροι είναι φανταστικοί.
 
Βρίσκεστε κάπου μέσα στην ιστορία σας; Ταυτίζεστε ή επιδράτε μέσω κάποιου ήρωα στην εξέλιξη της ιστορίας σας ;
Βρίσκομαι πίσω από κάθε συναίσθημα των ηρωίδων μου και επιτρέπω την ίδια την ιστορία να με οδηγήσει και όχι κάποιον ήρωα .Επιζητώ την ανατροπή, την έκπληξη και όχι το δεδομένο και κατά συνέπεια καθοδηγούμενο από κάποιον χαρακτήρα- ήρωα.
 
Τι σας ενέπνευσε για αυτό το μυθιστόρημα;
Τη στιγμή που κλήθηκα να δώσω απαντήσεις στον εαυτό μου για τον σκοπό της ζωή μου, ούσα μέσα σε μια δυσλειτουργική, αλλά τόσο εθιστική σχέση χρόνων, μια συνεξαρτημένη σχέση, τότε άκουσα την ψυχή μου να μου φωνάζει: Γράψε γι αυτήν!!!
 
Τι συναίσθημα επιδιώκετε να προκαλέσετε στον αναγνώστη του βιβλίου σας;
Επιδιώκω να νιώσει!!! Όχι ένα συναίσθημα, αλλά όσο το δυνατόν περισσότερα! Να αντιληφθεί ότι είμαστε τα συναισθήματά μας και πως πρέπει να σεβόμαστε ακόμη κι αυτά που δεν μας αρέσουν και να μη τα χρεώνουμε στον απέναντι. Να μάθουμε να λέμε νιώθω χαρά ή νιώθω λύπη και όχι με κάνεις χαρούμενο ή λυπημένο. Όλα ξεκινάνε από εμάς και τελειώνουν  σε εμάς.
 
Αν μπορούσατε να βάλετε έναν τίτλο στον τρόπο που σκέφτεστε όταν γράφετε ποιος θα ήταν αυτός?
Μεθοδικός και διδακτικός.
 
Έχετε σπουδάσει ψυχολογία, εμπλέκεται κάπως στον τρόπο και το περιεχόμενο που γράφετε; 
Οι ήρωές μου είναι κυρίως άνθρωποι με ελαττώματα οι οποίοι καλούνται πρώτα να τα αποδεχτούν και μετά να τα διορθώσουν . Δεν είναι αψεγάδιαστοι, ούτε αποζητούν την τελειότητα, αλλά την λειτουργικότητα. Ψάχνουν την ευτυχία μέσα τους και όχι έξω από αυτούς. Μπορεί το περιεχόμενο να φαντάζει ως μυθιστόρημα, ωστόσο ο σκοπός είναι οι ήρωές μου να μπορούν να κοιτάζουν στον καθρέφτη τους και να βλέπουν το είδωλό τους, όποιο κι αν είναι αυτό και όχι να τυφλώνονται από αυτό! Επομένως θεωρώ και πιστεύω πως είναι έκδηλη η επιρροή από τις σπουδές μου και στον τρόπο που σκέφτομαι, αλλά και στον τρόπο που αποτυπώνω τη σκέψη μου στο χαρτί.
 
Ως αναγνώστρια ξεχωρίζετε κάποιο είδος λογοτεχνίας; Τι σας κέρδισε σε αυτό το είδος λογοτεχνίας;
Το μυθιστόρημα, είτε αυτό είναι κοινωνικό, είτε ψυχολογικό, είτε αισθηματικό. Είναι προϊόν εξολοκλήρου της φαντασίας και αυτό το κάνει αυτομάτως μαγικό.
 
Ποιο είναι το βιβλίο που σας σημάδεψε;
Η αβάσταχτη ελαφρότητα του Είναι, του Μίλαν Κούντερα. Αν και μιλάει για τον έρωτα ανάμεσα στον Τόμας και την Τερέζα, ωστόσο είναι διάχυτη η ανάγκη και η προσπάθεια για φυγή από την αλήθεια της ύπαρξης!