Περιγραφή
Τα Χρονικά του Τάκιτου αποτελούν την κυριότερη ίσως πηγή μας για τη ρωμαϊκή ιστορία του πρώτου ημίσεως του Α΄ μ.Χ. αιώνα. Περιγράφουν την ιστορία των άμεσων διαδόχων του Αυγούστου, της Ιουλιο-Κλαυδιανής δυναστείας. Όπως είναι φυσικό, στο έργο υπάρχει πληθώρα γεωγραφικών αναφορών, τοποθεσιών, πόλεων ή εθνών, τόσο εντός της απέραντης ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όσο και εκτός των ορίων της, οι οποίες αντιστοιχούν σε σχεδόν όλο το γνωστό κόσμο της εποχής.
Το παρόν βιβλίο, αυστηρά εξειδικευμένο και απευθυνόμενο κατά πρώτο λόγο στους ερευνητές του έργου του Τάκιτου, συνδέει με τη μορφή λεξικού αυτές τις γεωγραφικές αναφορές (εκτός της πόλης της Ρώμης) με την αφήγηση των Χρονικών. Σε κάθε γεωγραφική αναφορά περιέχονται κάποιες στοιχειώδεις πληροφορίες και περιγράφονται οι σπουδαιότερες μνείες των γραπτών του Τάκιτου για αυτήν (τις περισσότερες φορές μάλιστα όλες). Επιπλέον ο αναγνώστης μπορεί να βρει στο Ευρετήριο στο τέλος του βιβλίου κατάλογο με τις πλήρεις γεωγραφικές αναφορές των Χρονικών.
Παράλληλα ωστόσο, αν και με τη μορφή ενός λεξικού, αυτό το βιβλίο αποτελεί ένα ταξίδι, ένα οδοιπορικό στο γνωστό κόσμο της πρώιμης αυτοκρατορικής εποχής του Α΄ μ.Χ. αι. Αντανακλά την ευχαρίστηση που έλαβα κατά τη μετάφραση και το σχολιασμό των Χρονικών (στο έργο μου εκείνο περιέχεται μεγάλο τμήμα του παρόντος βιβλίου), όταν η παράθεση σύντομων γεωγραφικών σημειώσεων μου αποκάλυψε σταδιακά μια γεωγραφική απεικόνιση και ανασύνθεση του κόσμου της εποχής, μέσα από τις σχετικές μνείες του μεγάλου Ρωμαίου ιστορικού.